Повідомлення
Taras_B » 17.12.2007 11:05
Доброго дня всім шановним читачам даного форуму. Признатися чесно, я не сподівався на таку щиру підтримку. Дякую усім, і модераторам і відписувачам. На сьогоднішній день тему переглянуло 923 людини, сподіваюсь, що це були і мешканці Вигоди та сіл, району, області, України та з-за кордону.
Не залишайтесь осторонь - нам не пробачать цього наші діти !
Я хочу застерегти читачів від провокаційної інформації підставних осіб, котрі критикують цю болючу проблему.
В сьогоднішній темі я хочу також подякувати всій громаді селища Вигода, окремим, найбільш активним її громадянам, представникам політичних партій та депутатам рад місцевих рівнів.
ПРОПОНУЮ ОЗНАЙОМИТИСЬ ІЗ ЗВЕРНЕННЯМ, НАДРУКОВАНИМ У ГАЗЕТІ СВІЧА, №99(1753) ВІД 15.12.2007 РОКУ :
До г р о м а д я н
селища Вигоди,
сіл Пацикова, Новоселиці,
Шевченкового,
Старого Мізуня, Кропивника,
Лолина, Максимівки,
Пшеничника та інших
г о л о в и райдержадміністрації
Василя І в а н и ш и н а
г о л о в и районної ради
Василя Р о м а н ю к а
З В Е Р Н Е Н Н Я
Ш а н о в н і к р а я н и!
Ми вважаємо за необхідне звернутися до Вас із роз‘ясненням екологічної ситуації, пов‘язаної з намірами керівників товариства з обмеженою відповідальністю “Уніплит” (колишнього заводу ДВП Вигодського лісокомбінату) в рамках технологічної реконструкції побудувати завод з виробництва плити МДФ. Обладнання для цього заводу вже завезене на промисловий майданчик підприємства. Це обладнання, за словами голови правління ТзОВ “Уніплит” Олега Кисельова, було у використанні в одній із сусідніх держав (“Свіча”, 8 грудня 2007 року), що не може не викликати тривогу, бо, як розуміємо, йдеться не про нову технологію і не про європейські стандарти. Як нам стало відомо, це обладнання, яке розхвалюють керівники підприємства, до Вигоди привезли з демонтованого заводу у Словенії, який через забруднення довкілля створював екологічні проблеми.
Сьогодні “Уніплит” прискореними темпами будує котельню, яка буде щодоби спалювати близько 50 тонн відходів деревини і виробляти 18 тонн пари в годину. Відповідно до Заяви про екологічні наслідки роботи котельні, яка була надрукована в газеті “Свіча” 4 липня цього року, загальна кількість забруднюючих речовин, що будуть викинуті в атмосферу, на рік становитимуть 156, 2406 тонни.
Найбільш небезпечні з них - двоокис азоту (54,7138 тонни) та оксиди вуглецю (101,1134 тонни). Ці шкідливі речовини, за визначенням науковців, важчі за повітря, отож осідатимуть, і в певних концентраціях є вкрай небезпечними для вдихання, бо викликають задуху та можуть навіть спричинити смерть, оскільки є дихальною отрутою. До того ж двоокис азоту, реагуючи з киснем і водою, утворює азотну кислоту, а та, випадаючи у вигляді “азотних” дощів, від яких уся рослинність жовтіє, в свою чергу, - нітрати, якими, без сумніву, будуть перенасичені фрукти й овочі.
Вигоді й навколишнім селам наносить екологічну шкоду нинішнє виробництво заводу, який розташований поблизу густозаселених вулиць і бюджетних установ (загальноосвітня й музичні школи, дитячий садок), тобто грубо порушені державні нормативи щодо санітарно-захисної зони, яка становить 300 метрів. Про те, що вона не витримана, свідчить акт від 25 липня 2007 року за результатами перевірки, проведеної за дорученням обласної санепідемстанції та міжрайонної прокуратури. На підприємстві є 54 джерела викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря, з них 51 – стаціонарне. І лише 9,26 відсотка цих джерел викидів шкідливих речовин обладнані пилоочисними установками. Більше того, минулого року в повітря, яким ми дихаємо, “Уніплит” викинув 50,913 тонни шкідливих речовин, з них 48, 078 тонни газоподібних. І це притому, що газоочисних споруд на підприємстві немає! А тепер нехай кожен житель селища та навколишніх сіл порахує, скільки він вдихнув отрути, яка має здатність накопичуватися в організмі, щоб потім “вибухнути” тим чи іншим небезпечним захворюванням.
До цієї екологічної біди додасться нова, в десятки разів потужніша, - це котельня й виробництво плити МДФ. “Уніплит” у своїй Заяві про наміри отримання дозволу на викиди (”Свіча”, 28 листопада 2007 року) зазначив, що на рік буде викидати в атмосферу 358,2 тонни шкідливих речовин. Зокрема 57,319 тонни золи на рік, яка є канцерогенною речовиною, що в основному спричиняє ракові захворювання. І знову ті ж двоокис азоту, оксиди вуглецю, формальдегіди й феноли, небезпечні для здоров‘я та життя людей. Завод щодоби викидатиме в атмосферу майже тонну шкідливих речовин! Це в сім разів більше, ніж він це робив 2006 року!
“Уніплит” стічними водами вмертвив річку Саджаву. Приземна концентрація шкідливих речовин не витримує критики в усіх населених пунктах, особливу тривогу викликає екологія в Новоселиці.
Карпатський регіон - рекреаційно-відпочинковий. Принаймні таким рекомендує зробити його Рада Європи. Але там, мабуть, не знають, що у Вигоді – в мальовничому передгір‘ї, є шкідливе виробництво, яке планують розширити за рахунок старого вживаного обладнання, привезеного з-за кордону, для випуску плити з висушених деревинних волокон (МДФ).
Сьогодні ТзОВ “Уніплит” галасливо розповідає про модернізацію виробництва, маючи намір залучити до нього технологічний ширвжиток. Як не дивно, але цей псевдопрогрес, м‘яко кажучи, підтримують окремі засоби масової інформації, особливо після фуршетного частування їх представників з нагоди 35-річчя заводу ДВП, яке організували керівники “Уніплиту”. Недоречним є і вихваляння щодо створення 120 робочих місць на тлі того, скільки той же “Уніплит” випхав за браму підприємства людей за сім років свого господарювання. Загалом нас непокоїть поведінка окремих керівників заводу, котрі чинять тиск на виконавчий комітет селищної ради, її депутатів, інші інституції влади, а також на громадськість Вигоди та навколишніх сіл.
Тому ми з а к л и к а є м о:
1.Не допустити будівництва заводу з виробництва плити МДФ,
оскільки воно загрожує екологічною катастрофою для жителів селища Вигоди та навколишніх сіл.
2.Припинити тиск на виконавчий комітет селищної ради та її депутатів, а також громадськість у зв‘язку з намірами ТзОВ “Уніплит” будувати завод, екологічно небезпечний для здоров‘я та життя людей.
3.Тримати на постійному контролі виконання рішень районної ради від 10.12.2003 №207-11/2003 “Про комплексну екологічну програму Долинського району на період до 2010 року” та від 25.10.2007 №244-13/2007 “Про вплив виробничої діяльності ТзОВ “Уніплит” на екологію району”.
Ми звертаємося до депутатів рад усіх рівнів, до територіальних громад Вигоди та навколишніх сіл, до політичних партій і громадських організацій, до усіх людей, кому небайдуже наше майбутнє, з проханням дати належну оцінку екологічній ситуації, пов‘язаній з намірами ТзОВ “Уніплит” будувати котельню і завод з виробництва плити МДФ. Скажемо разом: “Ні!” - виробничим об‘єктам, шкідливим для здоров‘я та життя людей!”
Б.Д.Скрипник – депутат Івано-Франківської обласної ради, В.Ф.Бернацький, Р.Я.Мергель, М.В.Присяжнюк – депутати Долинської районної ради, І.М.Гутак – депутат Вигодської селищної ради, О.Л.Мальон – голова профспілки Вигодської міської лікарні, Г.О.Андріїшин – голова РО УРНП «Собор», М.Ф.Паньків – голова РО УХДФ, М.Г.Квасній – голова осередку районної ради ветеранів війни і праці, Д.В.Янцур – завідувач ДНЗ, Г.А.Чиркова – голова громадського комітету смт.Вигода, І.Ф.Холява – житель селищі Вигода….
[/i]
Востаннє редагувалось 17.12.2007 11:21 користувачем
Taras_B, всього редагувалось 1 раз.
Не дамо знищити Вигоду !